Velkommen til fylkesbiblioteket - ikon
Nord-Trøndelag fylkesbibliotek
Nettjenester
NT Leser - logo

Ebokbib-logo

Løse oversettelser til sørsamisk

Ungint-logo

Namdalsbibliotek-logo

Trøndelag samsøk-logo

DKS-logo

Skolebibliotek-ressursenter
Barnebokoversettelser til sørsamisk
Flere nye barnebøker tilgjengelig med sørsamisk tekst. Teksten må du selv montere inn i bøkene.

Fylkesbiblioteket samarbeider med språksenteret Gïelem Nastedh i Snåsa om å gjøre løse oversettelser av populære barnebøker tilgjengelig for sørsamiske familier, og for skoler og bibliotek med sørsamiske lesere.

Hittil er mer enn tjue løse oversettelser gjort tilgjengelig, og flere andre er også under arbeid. Arbeidet er gjort av oversetterne Ellen Bull Jonassen, Åse Klemensson/Nils Arvid Westerfjell, Liv Karin Joma, Maidi Steinfjell, Sara Marja Magga, Risten Birje Steinfjell, Maja Lisa Kappfjell, Åsta Vangberg, Anna Joma Granefjell, Sissel Jåma, Jonhild Joma, Anja Labj, Anna Lajla Buljo Åhren, Sissel Stormo Holtan/Elise Holtan Pavall Årbogen, Meerke Krihke Bientie og Bierna Leine Bientie.
De involverte forfatterne, forlagene og oversetterne har alle vært positive og hyggelige å samarbeide med, sier Morten O. Haugen som er prosjektleder for sørsamiske barnebokoversettelser.

Arbeidet med oversettelsene har utviklet seg siden det begynte våren 2014, og omfatter pr 2017 både løse oversettelser, bildebøker og lydbøker. Noen av bøkene er også utgitt på lulesamisk, nordsamisk og i ett tilfelle umesamisk.
Fylkesbiblioteket har i flere omganger fått større fra Sametinget og Fylkeskommunen til dette arbeidet.

De oversatte bøkene er disse Klikk på de markete lenkene ovenfor for å laste ned pdf-filer med oversettelsene. Vi anbefaler at skoler og bibliotek med sørsamiske lesere kjøper et ekstra eksemplar av disse bøkene, slik at man både har et eksemplar med den norske/svenske teksten, og et eksemplar hvor den sørsamiske teksten er limt inn i boka.

Bøkene om Plupp er ikke oversatt til norsk, og kjøpes enklest gjennom en nettbokhandel som selger bøker både på svensk og norsk. F.eks. cdon.com.

Følg lenke til eric-carle.com for å høreopplesning av Moejetje ij-gossege gallasodtje

Følg lenker her for å lese om barnebokutgivelsene som vi har bidratt til

Lydbøkene utgis i samarbeid med språksenteret Gïeleaernie i Røyrvik. Bøkene og lydbøkene kan kjøpes hos Saemien sijte på Snåsa.

Les også Morten O. Haugens kronikker En samisk barnebokpolitikk som sto i Sagat 10.9.2014 og i Bibliotekarens septembernummer 2014, og Hvilke samiske barnebøker trenger vi? fra fylkeskommunens blogg Utblikk 25. august 2015. De forklarer bakgrunnen for vår innsats med sørsamiske barnebøker.

Følg oss
Kontakt
Post
Nord-Trøndelag fylkesbibliotek
Postboks 2560
7735 Steinkjer
E-post
fylkesbiblioteket@ntfk.no
klassesett@ntfk.no
Direkte til ansatte
Telefon
Sentralbord:
Klassesett:
Direktenr:
74113600
74114341
Ansatte
Bibliotek-guiden NT